laupäev, 4. aprill 2015

"Sundown: The Vampire in Retreat" (1989)

Suvaliste kaheksakümnendate B-filmide seast millegi tõeliselt hea otsimine sarnaneb nõela ja heinakuhja ütlusega ning seda suurem on minu heameel, kui mulle mõnikord juhuslikult midagi andekat ette satub. "Sundown" on praeguseks täiesti unustatud ega ole vastupidiselt näiteks "Fright Nightile" endale erilist cult followingi tekitanud, kuid seda täiesti põhjusetult, kuna film on täis andekat huumorit ja näitab vampiire jällegi pisut teisest vaatenurgast.


Filmi eriskummalisus paistab välja juba esimestest hetkedest: kolm identset sombreerodega pensionieas habemikku istuvad bensiinijaama kõrval kiigel ning arutavad, kes seekord turistile bensiini müüma minema peaks. Üks vanameestest saadetaksegi teele ja umbes pooleminutilise vestluse järel lööb ta pisut isekal turistil kerge vaevaga pea otsast. Umbes samal tasemel ootamatusi ja ettearvamatust on täis ka kogu ülejäänud film. Käiku vahetatakse tihti ning kohati on erinevaid stiile kokku segatud isegi liiga palju, aga see aitab filmil püsida põnev ja vaatajate tähelepanu endal hoida. Kui ma ise peaks valima külje, mis mulle "Sundownis" kõige rohkem meeldis, siis oleks selleks ilmselt vampiiridest linnaelanikega seostuv rusuva vesterni-feeliga satiiriline õuduskomöödia, kuid filmi lõpupoolel aset leidnud justkui mõnest suurejoonelisest seiklusmärulist laenatud lahing on mulle samuti meeltmööda.

Kiitmist väärivad ka näitlejatööd: ajaloo kõige kuulsamat vampiiri kehastav David Carradine teeb väga sümpaatse etteaste, mille üle oleks ta isa kindlasti võinud uhke olla. "Evil Deadi" seeria abil ikooni staatusesse tõstetud Bruce Campbell on "Sundownis" mõnevõrra üleliigne, kuna jõuab kohale alles 30-minutilise hilinemisega ega oma loole erilist tähtsust, ehkki tema tugevalt ülepakutud karakterkoomika annab filmile juurde järjekordse lisatahu.


"Sundown" on vampiirifännidele tugevalt soovituslik ning kõigile teistele tegelikult samuti. Võib-olla on see pisut liiga all over the place ja ehk natuke tottergi, aga vahelduseks tänapäeva vampiirikatele sobib küll täitsa hästi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar