kolmapäev, 20. august 2014

"Dead & Buried" (1981)

"Dead & Buried" on "Alieni" stsenaristide Ronald Shusetti ja Dan O'Bannoni katsetus õudu külvata ka maiste hirmudega ning tuleb tunnistada, et selle eesmärgiga tullakse ilusti toime.



Film räägib Potter's Bluffi nimelisest väikelinnast, mille šerif on sunnitud lahendama mitu üle jõu käivat kummalist kuritegu. Lavastaja Gary Shermani loodud kriipivat atmosfääri on paslik võrrelda "The Wicker Mani" omaga, ehkki too film oli veelgi veidram ja müstilisem. Vaatajat hoitakse terve filmi vältel šerifiga sama pulga peal - kuigi on teada, et midagi kahtlast on toimumas, antakse enne lõplikku paljastust meile vaid väikeseid vihjeid. Teadmatus ja peategelase süvenev paranoia mõjuvad häirivalt ja ajavad ärevusse ka vaataja.

Tegu on sellist sorti filmiga, mida tasub vaadata täiesti tühjalt kohalt, eelnevalt midagi teadmata. Nii mõnigi sisututvustus võib kõige olulisema pöörde ära reeta ning see muudab filmi põhiülesande ehk korraliku müsteeriumi pakkumise märksa keerukamaks.

Filmis võib näha ka kolm aastat hiljem unedeemon Freddy Kruegerina tuntuks saanud Robert Englundi, kuid tema roll on väga väike ja täiesti ebaoluline. Fännid võivad tema olematus ekraaniajas küll pettuda, aga ülejäänud filmi väärtust see alla ei võta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar