kolmapäev, 8. aprill 2015

"Fast & Furious 7" (2015)

"Kiirete ja vihaste" pealtnäha lõppematu seeria on märkamatult jõudnud juba seitsmenda osani. Sel algselt tänavavõidusõitudele keskendunud frantsiisil on vast sama palju vihkajaid kui ka tulihingelisi fänne ning ka mina olen isiklikult nende kahe kontrastse poole vahel tugevalt kõikunud. Viimaste osadega on need filmid aga tõenäoliselt ära võlunud ka kõige skeptilisema vaataja, kuna kuskilt on leitud mingi ootamatu uus hingamine ja tehtud üks filmiajaloo õnnestunumaid seeriasiseseid comebacke.


Ütlen kohe ära, et "Fast Five" jääb endiselt seeria kindlaks milestone’iks, kuid "Furious 7" ei ole sugugi väga kaugel selle hiilguse kordamisest. Värskuse säilitamiseks on abiks kutsutud legitiimne briti badass Jason Statham, kes ilma probleemideta kõik frantsiisi varasemad kurikaelad üle lööb; ja režissöörikohalt on ära tõugatud neli eelmist osa lavastanud Justin Lin ning asemele toodud 21. sajandi õudusfilmikuningas James Wan, kes esimest korda oma elus žanrist väljas ja suure eelarvega töötada saab. See viimane nimetatu on ühtlasi ka üks filmi suurimaid vigu, kuna Wanil on selgelt raskusi niivõrd suure teose kontrolli all hoidmisega. Kõige probleemsemaks osutub tema jaoks kaklusstseenide üles võtmine – nende jälgimine on kohati ikka päris keerukas (pun intended). Tagaajamised ja muu seesugune märul on teostatud samas oodatult hästi.

Viimaste "Kiirete ja vihaste" tõmbenumbriks on olnud ka vägisi ulmežanrisse tikkuvad action-stseenid, mille puhul füüsikaseadused ja loogika julgelt kõrvale jäetakse. Sääraseid imetrikke pakub hulganisti ka seeria uusim osa ja kui varem võis veel selles pisut kahelda, siis nüüd on küll täiesti kindlaks saanud, et tegelased on täielikud üliinimesed, kes isegi "Tasujad" lihtsa vaevaga häbisse jätaksid. Seekord ei pane ma seda aga pahakski, kuna kogu peadpööritav möll, mille tipuks on ülikiire autoga ühest pilvelõhkujast teise hüppamine, on tehtud nii suurejooneliselt ja ägedalt, et ei jää muud üle, kui ekraanil toimuvat hullumeelsust lihtsalt suu ammuli nautida. Olgu siinkohal ka mainitud, et filmi plot on praktiliselt olematu ja üdini ebaloogiline, kuid kuna mind see vaatamise ajal ei seganud, siis ei hakka sellel pikemalt peatuma.

Palju jutuainet on pakkunud "Furious 7" lõpp ning seda selge põhjusega, kuna kõnealune stseen on seeria fännide jaoks kahtlemata väga kurb ja südantlõhestav ning pisarad on ka kangematel meestel kerged tulema.


"Fast & Furious" on näinud nii paremaid kui ka halvemaid aegu ning ütlen täiesti ausalt, et selles seerias on olnud ka filme, mida ma pole suutnud korralikult lõpunigi vaadata. "Furious 7" erineb nendest osadest aga tundmatuseni ning on suureks auks nii lahkunud Paul Walkerile kui ka kõigile teistele asjaga seotud olnud isikutele. Kui see on koht, kus seeria lõppeb, siis on see fännidele igal juhul väärt hüvastijätt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar