reede, 22. august 2014

"Torment" (2013)

"Tormenti" vaatama asudes polnud mul õrna aimugi, mis mind ees on ootamas, ning seetõttu oli kõik nähtu ülimalt meeldiv üllatus. James Wani kummitusfilmid tõid endale palju järgijaid, nii et mulle poleks sugugi vastumeelne, kui ka Adam Wingardi õudusringkondades suurt kumu tekitanud sissetungifilm "You're Next" endaga sarnaste slasherite laine tooks. "Torment" näiteks on eelnimetatuga kohati piinlikult sarnane, aga tänu oma raskelt meelelahutuslikule aspektile suudab iga siiram õudukafänn sellest faktist mööda vaadata ja filmi ikkagi nautida.

Äsja abiellunud Cory ja Sarah koos mehe 7-aastase lapsega sõidavad puhkuseks suvilasse, et oma uus peremudel töötama saada. Sarah rollis on Katharine Isabelle - selle sajandi üks nimekamaid scream queene, kelle parimad hetked on olnud "Ginger Snapsi" triloogias ja üle-eelmise aasta ühes kõige jõhkramas Soska-õdede lavastatud krimi-horroris nimega "American Mary". Seekord on ta kehastunud enda jaoks pisut ootamatusse pereema rolli ning tuleb tunnistada, et selles ta väga särav polegi. Mõned silmapaistvamad momendid siiski on: näiteks mängib pere autoga sõites mängu, mille võitjaks on see, kes kauem karjuda suudab. Isabelle annab kiiresti alla ning ütleb irooniliselt "I'm bad at that."

Üsna kiiresti tabavad asjad ventilaatorit ning mänguasju maskidena kasutavad maniakid asuvad peret terroriseerima. Taaskord loomanäolisi tapjaid nähes tuleb tahes tahtmata soov tegijatelt küsida, kas sarnasus "You're Nextiga" on tõepoolest sihilik, kuid samas tuleb meeles pidada ka slasher-filmide hiilgeaega (tuntud ka kui "kaheksakümnendad"), mil ei näinud keegi probleemi, kui järjekordne hokimaski või põlenud näoga tapamasin uues filmis oma mõrvalainet alustas. Nii "You're Next" kui ka sellest ainest saanud "Torment" on südamelt ikkagi vanakooli-õudukad, millesse on modernsust peredraama näol vaid näpuotsaga lisatud. See ei õigusta küll täielikult ebaoriginaalsust, kuid pean ausalt ütlema, et "Torment" on küll üks sellistest filmidest, mille puhul olen igasugusest ideelisest varastamisest nõus mööda vaatama. Häid slashereid pole viimasel ajal just jalaga segada, nii et iga katsetus on teretulnud. Ja "Torment" on vägagi õnnestunud katsetus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar